Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven

Aansprakelijkheidsverzekering Afsluiten

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor particulieren (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor gebreken aan personen (letselschade) en aan goederen. Je hoeft de veroorzaakte gebreken niet zelf gemaakt te hebben. Een kapotte waterleiding die waterschade veroorzaakte bij de buren, is misschien schade die je niet echt zelf veroorzaakt hebt. Tenslotte wordt de schade jou volgens de grondwet wel aangerekend. We spreken in dit situatie over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een WA verzekering?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te betalen bij aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is dat jij verantwoordelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan mensen of zaken. Als dat zo is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je vriendin kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het spelen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet goed gedekt bent voor dit type schade. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt de kosten van de schade als jij of je zoon per abuis de veroorzaker is van schade aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je familie als privé-persoon maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een WA verzekering biedt bescherming voor schade waar jij of jouw partner verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Hiernaast ben je gedekt voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, houdt in niet altijd dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens verantwoordelijk voor gebreken aangericht door je kat. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is ontstaan door een gebrek aan je woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Uiteindelijk is het in feite voor vrijwel een ieder een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U wilt niet dubbel verzekerd zijn en ook niet voor elk klein dingetje. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is in de regel geen onnodige luxe. U acht de kans in de regel klein, maar u zit in het algemeen op de keper beschouwd wat prettiger op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die schade aanricht bij de buurman voor u financieel geen effecten heeft. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en komt te allen tijde op een moment dat het u niet goed uitkomt, met name financieel niet.

De kosten kunnen nogal simpel oplopen als het wel mis gaat. Met een lage premie elke maand kunt u dit risico al afdekken. Voor zo’n €34 per twaalf maanden bent u al goed verzekerd.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

  • De AVP wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • De aansprakelijkheidsverzekering uitbetaald letsel gebreken en zaakschade
  • Opzettelijke gebreken is niet verzekerd
  • Zuivere vermogensgebreken is ook uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die gebreken die jij aan een ander persoon of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als verzekeringnemer schade toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot om en nabij €1.250.000 gedekt per geval. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In Nederland is het vinden van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met enthousiaste huisdieren zit een ongeluk in een nihil hoekje. De onkosten voor het betalen van de veroorzaakte gebreken kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor autobezitters, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je betaalt voor een AVP met bescherming voor het gehele gezin (ongeveer €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en sowieso geen reden om zo’n verzekeringspolos niet af te sluiten. Ook ben je als je g1 aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Wat is verzekerd

Met de aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tot een bedrag van 1.250.000 euro. De aansprakelijkheidsverzekering heeft een ruime dekking. Als jij voor de wet verantwoordelijk bent, kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering dekt niet alleen de gebreken die jij hebt veroorzaakt, maar tevens die van eventuele gezinsleden, uitwonende kinderen (vanwege studie), inwonende ouders en logés. Er zijn maar een paar gevallen die zijn uitgesloten van de dekking.

Wat is niet verzekerd

De aansprakelijkheidsverzekering geldt niet voor schades die zijn veroorzaakt met een motorvoertuig. Want hiervoor heb je dan een aparte brommer-, motor- of autoverzekering afgesloten. Ook gehuurde spullen, onder meer voor een verbouwing of feest, zijn niet verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering. Maar tevens het jachtperikel en schade bij risicovolle sporten is uitgesloten. schade die je opzettelijk hebt veroorzaakt wordt niet betaald door de aansprakelijkheidsverzekering.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering kost een paar euro per maand. De exacte kosten hangen af van je persoonlijke situatie, zoals je woonplaats en leeftijd. Tevens maakt het ook uit of je de WA verzekering alleen aangaat of dat je tevens je partner en/of kinderen meeverzekert.

Met een AVP bent u verzekerd wanneer u verantwoordelijk gesteld wordt.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij een aantal heb je geen keuze. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere maandprijs die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering verplicht is heb je hier wel optie vrijheid in.

WA Verzekering verplicht

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je voor elke kleinigheid (dubbel) gedekt bent, maar het kan geen kwaad om je als particulier goed te overwegen of je een verzekering wilt afsluiten als het om aansprakelijkheid gaat. Het is erg vervelend als je per ongeval een gebeurtenis veroorzaakt waar je niet de (financiële) verantwoordelijkheid voor kunt dragen. Ook is voor iedereen die een voertuig bezit, in de regel een (personen-)auto, de WA Verzekering verplicht. Deze WA verzekering wordt door veel verzekeraars dan tevens wel de WA Autoverzekering genoemd. De Nederlandse wetgever neemt de burger daarmee in bescherming. Op welk moment de WA Autoverzekering niet verplicht was, dan zou na veel aanrijdingen niet alleen het menselijke leed maar ook het financiële leed niet te overzien zijn.

In enkele stappen overstappen AVP

Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering afsluiten afsluiten.

Scroll naar boven