Aansprakelijkheidsverzekering Centraal Beheer

Een aansprakelijkheidsverzekering is van invloed om af te sluiten. Het wordt ook wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering bedoeld voor uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee bent u verzekerd tegen de financiële gevolgen van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte gebreken aan derden. Niet alleen uzelf, ook uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn gedekt als zij onverhoopt gebreken of letsel aan andere personen veroorzaken.

Wat is een AVP?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering centraal beheer is dat de verzekeringnemer verantwoordelijk bent voor de te vergoeden schade aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn ook de de daaruit voortvloeiende gebreken gedekt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je partner kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het spelen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een oom voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor dit type schade. Een AVP dekt de kosten van de schade als jij of je partner per abuis de aanstichter is van gebreken aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je dochter als privé-persoon maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een AVP biedt bescherming voor schade waar jij of jouw vriendin verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. ernaast ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, houdt in niet altijd dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent soms tevens verantwoordelijk voor schade aangericht door je papegaai. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan je huis. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering geldt voor gebreken waar je volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Hiermee wordt bedoeld: schade door onzorgvuldig handelen. gebreken door opzet en gebreken door een groep vallen niet onder de dekking. Veroorzaak je gebreken aan je eigen spullen of die van andere gezinsleden? tevens dit valt niet onder de dekking.

Je kunt deze verzekering voor jezelf vinden, maar ook voor een ander, zoals je partner en je kinderen. Kinderen moeten minderjarig zijn – in dit geval onder de 21 – en inwonend. Studerende kinderen mogen, tevens als ze uitwonend zijn, worden meeverzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Maar voor enkele euro elke maand kun je jezelf of een dierbare verzekeren tot een bedrag van maximaal 2,vijf miljoen euro. Vergelijk nu!{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U wilt niet extra verzekerd zijn en tevens niet voor elk gevalletje. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is waarschijnlijk geen onnodige luxe. U acht de kans meestal klein, maar u zit meestal uiteindelijk wat prettiger op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die gebreken aanricht bij de buren voor u financieel geen gevolgen heeft. Een tegenslag zit helaas in een nihil hoekje en komt altijd op een moment dat het u niet goed uitkomt, vooral financieel niet.

De kosten kunnen nogal in enkele stappen oplopen als het wel mis gaat. Met een lage maandprijs elke maand kunt u dit bedreiging al afdekken. Voor zo’n €34 per 12 maanden bent u al goed verzekerd.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

 • De aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel AVP genoemd
 • Een aansprakelijkheidsverzekering vergoed letsel schade en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet betaald
 • Zuivere vermogensschade is ook uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade die jouw kind(eren) aan een ander of zijn goederen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als verzekerde gebreken aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot circa €1.250.000 vergoed per geval. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een WA verzekering verplicht?

In dit land is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Met name met kinderen zit een tegenslag in een nihil hoekje. De kosten voor het vergoeden van de schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking (bij benadering €50 per 12 maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en zeker geen reden om zo’n verzekering niet af te sluiten. Ook ben je als je geen WA verzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Een AVP betaalt niet:

 • Met opzet veroorzaakte schade
 • gebreken aan lucht-, vaar- en motorrijtuigen
 • {gebreken aan geleasede goederen of gehuurde goederen}
 • Seksueel gedrag dat schade heeft veroorzaakt

  Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere kosten die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering verplicht is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

  Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

  Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die betaalt gebreken tijdens onder meer sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeraar biedt die optie aan. Als spelende vriendjes of oppassen bij jou thuis iets vernielen, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar misschien wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten betalen via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

  Spullen lenen van een ander of bij iemand begeleiden klussen leidt soms ook tot gebreken. Die is betaalt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

  Let wel op of kinderen automatisch zijn meeverzekerd of dat je ze apart moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeringsmaatschappij.

  Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering

  Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering centraal beheer afsluiten.

Scroll naar boven