Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

Aansprakelijkheidsverzekering Ing

Een aansprakelijkheidsverzekering is van betekenis om af te sluiten. Het wordt ook wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering ten behoeve van uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee verzekert u zich tegen de financiële effecten van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte schade aan derden. Niet alleen uzelf, tevens uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn gedekt als zij onverhoopt gebreken of letsel aan anderen veroorzaken.

Wat is een WA verzekering?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij aansprakelijkheidsverzekering ing is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden schade aan mensen of zaken. Als dat het geval is, zijn ook de de daaruit voortvloeiende gebreken gedekt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je zoon kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het volleyballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet goed gedekt bent voor deze gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je gezinslid per abuis de veroorzaker is van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je vriendin als privé-persoon maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een AVP biedt dekking voor gebreken waar jij of je vriendin aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, houdt in niet dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook aansprakelijk voor schade aangebracht door je hond. Ook ben jij aansprakelijk voor gebreken die ontstaat door een gebrek aan je huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de kosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Uiteindelijk is het eigenlijk voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een AVP?

Een aansprakelijkheidsverzekering ga je aan om je te beschermen tegen schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent. Dit zijn gebreken die je aandoet aan andere mensen of de goederen van andere mensen. Denk aan de laptop van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die struikelt over een losliggend touw in je woonkamer en zijn schouder breekt. Een WA verzekering vergoedt niet alleen de schade die jij hebt veroorzaakt, tevens die van bijvoorbeeld je logés. Met een AVP binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schadebedrag van ruim een miljoen euro.

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bescherm je naast je eigen portemonnee, maar tevens die van degene die je per abuis gebreken berokkent. Wij assisteren bij het maken van een mogelijkheid voor de WA verzekering voor jou.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan anderen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • Een WA verzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
 • De WA verzekering uitbetaald letsel gebreken en zaakschade
 • schade die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
 • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden uitgekeerd door de WA verzekering

Een WA verzekering is een verzekering die schade die jouw kind(eren) aan iemand anders of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als consument gebreken toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een AVP verplicht?

In Nederland is het vinden van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het terug betalen van de veroorzaakte schade kan dan enorm hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met dekking voor het gehele gezin (ongeveer €50 per kalenderjaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en sowieso geen reden om een verzekering niet af te sluiten. ernaast ben je als je g1 aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt niet:

 • gebreken die met opzet veroorzaakt is
 • gebreken aan lucht-, vaar- en motorrijtuigen
 • {schade aan geleasede goederen of gehuurde goederen}
 • Seksueel gedrag dat schade heeft veroorzaakt

  Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij een aantal heb je geen keuzemogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere kosten die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering verplicht is heb je hier wel keuze vrijheid in.

  Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

  Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die betaalt schade gedurende onder andere sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeringsmaatschappij biedt die module aan. Als spelende vriendjes of oppassen bij jou thuis iets stuk maken, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar soms wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

  Spullen lenen van een ander of bij iemand helpen klussen leidt soms ook tot gebreken. Die is gedekt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

  Let wel op of kinderen automatisch zijn gedekt of dat je ze los moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeringsmaatschappij.

  Simpel overstappen WA verzekering

  Het klinkt moeilijk om je oude AVP te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering ing afsluiten.

Scroll naar boven