Wat Is Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering Interpolis

Een aansprakelijkheidsverzekering is belangrijk om af te sluiten. Het wordt ook wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering geldig voor uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee bent u verzekerd tegen de financiële gevolgen van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte gebreken aan derden. Niet alleen uzelf, ook uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn gedekt als zij onverhoopt gebreken of letsel aan andere personen veroorzaken.

Wat is een AVP?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering interpolis is dat jij verantwoordelijk bent voor de te vergoeden schade aan personen of zaken. Als dat zo is, zijn tevens de gevolgschades gedekt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je dochter kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het tennissen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet goed gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt de kosten als jij of je familielid per ongeluk de aanstichter is van schade aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een AVP biedt dekking voor schade waar jij of jouw partner aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Ook ben je gedekt voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent soms tevens aansprakelijk voor schade aangericht door je kat. ook ben jij aansprakelijk voor gebreken die is ontstaan door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je woning op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u verantwoordelijk voor deze schade. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de schade die hieruit volgt zelf betalen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor verzekerd en zal uw verzekering de kosten om de schade te dekken betalen. Het is niet voorgeschreven om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel verstandig zijn. Het hoeft dan ook niet zo te zijn dat u de gebreken zelf veroorzaakt heeft. Een gesprongen waterleiding bij de buurman, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan gebeuren. Tevens hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een AVP?

Een WA verzekering ga je aan om je te beschermen voor schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan andere mensen of de spullen van personen. Denk aan de boormachine van je collega die je uit je handen laat vallen. Of je oom die struikelt over een laaghangend touw in je woning en zijn sleutelbeen breekt. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt bijna alle schade die jij hebt gemaakt, tevens die van bijvoorbeeld je kinderen. Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schade van ruim een miljoen euro.

Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren bedisplay je naast je eigen banksaldo, maar tevens die van degene die je onverhoopt gebreken toebrengt. Wij assisteren bij het kiezen van de beste aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan andere personen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

  • Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel WA verzekering genoemd
  • Een aansprakelijkheidsverzekering uitbetaald letsel gebreken en zaakschade
  • schade die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
  • Financiële gebreken die niet voortvloeit uit een gebreken aan zaken of letselschade wordt niet uitbetaald

Een AVP is een verzekering die schade die jij als verzekerde aan een ander of zijn goederen aanbrengt. De verzekering is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekerde gebreken toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot circa €1.250.000 gedekt per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Met name met enthousiaste huisdieren zit een tegenslag in een klein hoekje. De onkosten voor het betalen van de schade kan dan enorm hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je afdraagt voor een WA verzekering met gezinsdekking (ongeveer €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en sowieso geen reden om een verzekering niet af te sluiten. Ook ben je als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan een ander, veel meer kwijt. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen keuze. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere maandprijs die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keus vrijheid in.

WA Verzekering verplicht

Nu is het uiteraard niet de bedoeling dat je voor elke kleinigheid (dubbel) gedekt bent, maar het kan geen kwaad om je als particulier goed te overwegen of je een verzekering wilt vinden als het om aansprakelijkheid gaat. Het is erg vervelend als je per tegenslag een gebeurtenis veroorzaakt waar je niet de (financiële) verantwoordelijkheid voor kunt dragen. Ernaast is voor een ieder die een voertuig bezit, in het algemeen een (personen-)auto, de WA Verzekering verplicht. Deze WA verzekering wordt door veel verzekeraars dan ook wel de WA Autoverzekering genoemd. De Nederlandse wetgever neemt de burger daarmee in bescherming. Wanneer de WA Autoverzekering niet vereist was, dan zou na veel aanrijdingen niet alleen het menselijke leed maar tevens het financiële leed niet te overzien zijn.

Simpel overstappen WA verzekering

Het klinkt ingewikkeld om je oude WA verzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering interpolis vinden.

Scroll naar boven