Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor schade waar jij of jouw vriendin aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen.

Hiernaast ben je gedekt voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben.

Jij bent meestal tevens aansprakelijk voor schade aangebracht door je kat. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is voorzaakt door een mankement aan je woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je kind kan per tegenslag een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Immers is het inderdaad voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u aansprakelijk voor deze gebreken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de kosten die hieruit volgt zelf betalen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor gedekt en zal uw verzekering de kosten om de gebreken te dekken betalen. Het is niet verplicht om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel slim zijn. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat u de schade zelf veroorzaakt heeft. Een kapotte waterleiding bij de buren, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan gebeuren. Tevens hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

De AVP ga je aan om je te verzekeren voor schades waar je volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Dit zijn gebreken die je aandoet aan anderen of de spullen van personen. Denk aan de laptop van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je collega die valt over een laaghangend touw in jouw woning en zijn schouder breekt. Een AVP dekt niet alleen de schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van onder meer je logés. Met de WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van 1 miljoen euro.

Met een aansprakelijkheidsverzekering bedisplay je niet alleen je eigen banksaldo, maar tevens die van de persoon die je onverhoopt schade berokkent. Wij begeleiden bij het kiezen van de beste WA verzekering voor jouw situatie. Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan andere mensen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U wilt niet dubbel gedekt zijn en tevens niet voor elk geval. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is waarschijnlijk geen overtollige luxe. U acht de kans in de regel klein, maar u zit waarschijnlijk uiteindelijk wat ontspannender op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die schade aanricht bij de buren voor u financieel geen gevolgen heeft. Een tegenslag zit helaas in een klein hoekje en komt immer op een moment dat het u niet goed uitkomt, ook financieel niet.

De onkosten kunnen nogal in enkele stappen oplopen als het wel mis gaat. Met een lage kosten per maand kunt u dit risico al afdekken. Voor zo’n €34 per twaalf maanden bent u al goed verzekerd. U kunt bij de verzekeringsmaatschappij kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt vinden. Dit ligt vrijwel altijd tussen de €500.000 en €2.500.000 per claim. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Scroll naar boven