Aansprakelijkheidsverzekering Kind

Aansprakelijkheidsverzekering Verplicht

Met een WA verzekering voor particulieren (AVP) dek je je aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de veroorzaakte schade niet zelf veroorzaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade veroorzaakte bij de buren, is misschien schade die je niet direct zelf veroorzaakt hebt. Tenslotte wordt de schade jou op grond van de grondwet wel aangerekend. We hebben het in dit situatie over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een WA verzekering?

Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te keren bij aansprakelijkheidsverzekering verplicht is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen gebreken aan mensen of goederen. Als dat het geval is, zijn tevens de schades achteraf gedekt.

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je vriendin kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het volleyballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een vader voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor deze schade. Een AVP vergoedt de schade als jij of je familielid per ongeluk de aanstichter is van schade aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je dochter als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor gebreken waar jij of jouw partner aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je gedekt voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, betekent niet dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal tevens aansprakelijk voor schade aangericht door je kat. Hiernaast ben jij aansprakelijk voor gebreken die ontstaat door een gebrek aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per tegenslag een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de onkosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet voorgeschreven voor Nederlanders, maar wel aan te raden. Als jij of jouw kind iets doet waardoor schade wordt veroorzaakt, kun je namelijk aansprakelijk worden gesteld voor de veroorzaakte schede. Dat houdt in dat de verzekerde opdraait voor de gebreken aan spullen, maar ook voor letselschade. Zeker die letselgebreken kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een WA verzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren sluit je af om je te beschermen voor gebreken waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan personen of de goederen van personen. Denk aan de laptop van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die valt over een losliggend snoer in je kamer en zijn sleutelbeen breekt. De WA verzekering dekt bijna alle gebreken die jij hebt gemaakt, tevens die van onder meer je kinderen. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schade van €1.000.000.

Met de AVP bescherm je naast je eigen portemonnee, maar tevens die van de persoon die je per abuis schade berokkent. Wij begeleiden bij het maken van een optie voor de AVP voor jouw situatie.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan derden waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

 • Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel WA verzekering genoemd
 • De AVP uitbetaald letsel schade en zaakschade
 • Opzettelijke schade is niet verzekerd
 • Zuivere vermogensgebreken is ook uitgesloten

Een AVP is een verzekering die schade die jouw kind(eren) aan iemand anders of zijn spullen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als consument gebreken toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot circa €1.250.000 gedekt per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Holland is het vinden van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met kleine kinderen zit een tegenslag in een klein hoekje. De onkosten voor het vergoeden van de veroorzaakte gebreken kan dan erg hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de AVP niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je afdraagt voor een WA verzekering met bescherming voor het gehele gezin (circa €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en sowieso geen reden om een verzekeringspolos niet aan te gaan. Ook ben je als je g1 WA verzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Dekking AVP

Een WA verzekering betaalt over het algemeen:

 • schade waar jij aansprakelijk voor bent zoals immateriële schade bij andere mensen en schade aan goederen
 • gebreken die per abuis toegebracht is
 • schade aangericht door je zoon
 • schade als gevolg van een gebrek aan je huis

  Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent tevens een hogere premie die je maandelijks moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

  Goedkope alternatieven

  zeker blijven Nederlanders niet alleen een volk van organisatie en zekerheid, maar ook een volk van zuinigheid. De gemiddelde Nederlander gaat op zoek naar de goedkoopste WA Verzekering. Prima dat de overheid deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering vereist stelt, maar men wil hierna wel zo goedkoop een mogelijkheid aan deze plicht kunnen voldoen. Men mag dan wel alles goed geregeld willen hebben, maar in de regel hebben klanten dit gevoel al op welk moment ze er ‘goedkoop vanaf zijn gekomen’.

  Daarbij realiseren sommigen zich niet, dat het niet alleen van belang is dát je bent verzekerd, maar tevens wát je hebt verzekerd. Het aan gaan van een WA Verzekering betaalt gewoonlijk bijvoorbeeld niet de schade die een kind spelenderwijs kan toebrengen aan auto’s of woningen, terwijl veel mensen dat wel denken. Als particulier is het daarom van betekenis om je niet alleen ‘goedkoop’ maar ook gewoon ‘goed’ te laten informeren over de soorten aansprakelijkheidsverzekeringen en hun dekking.

  Snel overstappen aansprakelijkheidsverzekering

  Het klinkt moeilijk om je oude WA verzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering verplicht afsluiten.

Scroll naar boven