Aansprakelijkheidsverzekering Zzp Independer

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan toch verstandig zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet precies voor welke verzekeraar je het betere kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het meest voordelige is? In dit artikel vindt je alle informatie die je nodig hebt voorafgaand je begint met aansprakelijkheidsverzekering zzp independer, en voordat je er 1 gaat afsluiten.

Wat is een WA verzekering?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij aansprakelijkheidsverzekering zzp independer is dat de verzekeringnemer verantwoordelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of goederen. Als dat zo is, zijn ook de schades achteraf gedekt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je zoon kan per abuis een bal door het raam schoppen lopende het volleyballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet goed verzekerd bent voor deze schade. Een WA verzekering vergoedt de kosten als jij of je gezinslid per abuis de aanstichter is van gebreken aan anderen. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je partner als privé-persoon maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor gebreken waar jij of jouw kind verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Ook ben je gedekt voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, betekent niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent soms ook verantwoordelijk voor schade aangericht door je huisdier. Hiernaast ben jij aansprakelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan je huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een gebreken veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u verantwoordelijk voor deze schade. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de kosten die hieruit volgt zelf betalen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor verzekerd en zal uw verzekering de kosten om de gebreken te dekken betalen. Het is niet geboden om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel slim zijn. Het hoeft dan ook niet zo te zijn dat u de gebreken zelf veroorzaakt heeft. Een gesprongen waterleiding bij de buren, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan verkeren. Tevens hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een WA verzekering?

Een AVP ga je aan om je te beschermen voor gebreken waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan andere mensen of de spullen van personen. Denk aan de computer van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je oom die struikelt over een laaghangend snoer in je schuur en zijn schouder breekt. De AVP vergoedt bijna alle schade die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je logés. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van 1.250.000 euro.

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren bedisplay je niet alleen je eigen portemonnee, maar tevens die van degene die je per ongeluk gebreken berokkent. Wij begeleiden bij het kiezen van de beste aansprakelijkheidsverzekering voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen gebreken aan andere mensen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

  • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt tevens wel WA verzekering genoemd
  • Een AVP vergoed letsel gebreken en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet vergoed
  • Zuivere vermogensgebreken is ook uitgesloten

Een AVP is een verzekering die schade die jouw kind(eren) aan een ander of zijn goederen aanbrengt. De verzekering is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekeringnemer schade toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In ons land is het aan gaan van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Met name met enthousiaste huisdieren zit een ongeluk in een nihil hoekje. De kosten voor het betalen van de veroorzaakte schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je afdraagt voor een WA verzekering met bescherming voor het gehele gezin (circa €50 per kalenderjaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en zeker geen reden om een verzekering niet af te sluiten. Ook ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan een ander, veel meer kwijt. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen

De premies van aansprakelijkheidsverzekeringen lopen flink uiteen: de meest goedkope aansprakelijkheidsverzekering bleek in een test van de Consumentenbond ruwweg twee keer zo duur te zijn als de duurste aansprakelijkheidsverzekering Dat hoeft voor uw geval niet automatisch de betere aansprakelijkheidsverzekering te zijn. Vraag dus diverse offertes op en vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen niet alleen op premie, maar tevens op voorwaarden. Kijk onder meer even bij Hema, Ditzo, FBTO, Univé en Verzekeruzelf.

De aansprakelijkheidsverzekering van OHRA kreeg in 2020 van onderzoeksbureau Moneyview vijf sterren voor zowel kostprijs als voorwaarden. De aansprakelijkheidsverzekeringen van ABN Amro en Klaverblad kregen ook 5 sterren voor voorwaarden van de polis. Moneyview gaf ook vijf sterren voor kosten aan Aon en subiet aan United Insurance. Zo is de hoogste uitbetaling voor schade door vriendendiensten (een situatie waarin een klant niet aansprakelijk is) bij ABN AMRO en OHRA hoger dan bij de meeste andere producten. Wel sluiten ABN Amro en Inshared de bescherming voor gebreken door drones nog continu expliciet uit. OHRA is nog steeds de enige die aansprakelijkheidsschades met drones expliciet wel dekt.

Wilt u weten wat de kosten is voor uw situatie? Dan kunt u een aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Dit doet u in de vergelijker op deze website. U vult enkele gegevens in: uw gezinssamenstelling, uw geboortedatum, de geboortedatum van uw partner, het verzekerd bedrag, het eigen risico type en het eigen risico algemeen. Aan de hand van deze gegevens kan de vergelijker de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Het kost u slechts 1 minuut van uw tijd.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij een aantal heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere kosten die je elke maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuzemogelijkheid vrijheid in.

Goedkope alternatieven

allicht blijven Nederlanders niet alleen een volk van organisatie en zekerheid, maar tevens een volk van zuinigheid. De gemiddelde Nederlander gaat op zoek naar de meest goedkope WA Verzekering. Prima dat de overheid deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voorgeschreven stelt, maar men wil vervolgens wel zo goedkoop een optie aan deze plicht kunnen voldoen. Men mag dan wel alles goed geregeld willen hebben, maar vaak hebben klanten dit gevoel al op welk moment ze er ‘goedkoop vanaf zijn gekomen’.

Daarbij realiseren sommigen zich niet, dat het niet alleen cruciaal is dát je bent verzekerd, maar ook wát je hebt verzekerd. Het aan gaan van een WA Verzekering betaalt meestal bijvoorbeeld niet de schade die een kind spelenderwijs kan toebrengen aan auto’s of woningen, terwijl veel mensen dat wel denken. Als particulier is het daarom doorslaggevend om je niet alleen ‘goedkoop’ maar tevens eenvoudig ‘goed’ te laten informeren over de soorten aansprakelijkheidsverzekeringen en hun dekking.

Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt moeilijk om je oude WA verzekering te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering zzp independer afsluiten.

Scroll naar boven