Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een AVP voor particulieren (AVP) dek je je aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan goederen. Je hoeft de aangebrachte schade niet zelf veroorzaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die watergebreken heeft veroorzaakt bij de buren, is wel gebreken die je niet direct zelf gemaakt hebt. Immers wordt de gebreken jou volgens de wet wel aangerekend. We spreken in dit situatie over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een WA verzekering?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden schade aan mensen of goederen. Als dat het geval is, zijn ook de schades achteraf gedekt.

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je vriendin kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een opa voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet goed gedekt bent voor dit type gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten van de schade als jij of je gezinslid per ongeluk de aanstichter is van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor gebreken waar jij of je vrouw aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. ernaast ben je verzekerd voor gebreken aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, houdt in niet dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook verantwoordelijk voor gebreken aangericht door je papegaai. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor schade die is ontstaan door een gebrek aan jouw huis. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw woning op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet vereist voor Nederlanders, maar wel aan te raden. Als jij of jouw partner iets doet waardoor schade wordt veroorzaakt, kun je over het algemeen aansprakelijk worden gesteld voor de veroorzaakte schede. Dat houdt in dat jij opdraait voor de materiële schade, maar tevens voor gebreken aan de gezondheid van mensen. Zeker die letselgebreken kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U kunt bij de verzekeraar kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt vinden. Dit ligt vrijwel altijd tussen de €500.000 en €2.500.000 per claim. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Op welk moment je iets doet dat gebreken veroorzaakt, ben je er volgens de wet aanspreekbaar voor. Dat houdt in dat je de kosten van de schade moet betalen. Spullen kunnen zijn beschadigd, maar je kunt ook iemand ongewild verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan ben jij verantwoordelijk voor de gebreken die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de schade met eigen middelen betalen. Een kleine gebreken is normaal gesproken niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of invalide raakt? Dan loopt de schade al eenvoudig op.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

  • De aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
  • De AVP uitbetaald letsel schade en zaakschade
  • Opzettelijke gebreken is niet verzekerd
  • Financiële schade die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselschade wordt niet betaald

Een AVP is een verzekering die gebreken die iemand aan een ander of zijn goederen aanbrengt. De polis is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als consument gebreken aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot rond €1.250.000 gedekt per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In ons land is het aan gaan van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Vooral met huisdieren zit een ongeval in een nihil hoekje. De kosten voor het vergoeden van de schade kan dan enorm hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een WA verzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je afdraagt voor een WA verzekering met dekking voor het gehele gezin (circa €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en absoluut geen reden om een polis niet aan te gaan. daarnaast ben je als je g1 WA verzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Buiten de dekking van de WA verzekering valt schade veroorzaakt door:

Caravans, boten en motorrijtuigen waar je een rij- of vaarbewijs voor nodig hebt en luchtvaartuigen (deze hebben eigen verzekering nodig).

Een uitzondering wordt gemaakt in het situatie van joyriding, mits de veroorzaker minderjarig is en zich met geweld toegang. Heb je als eigenaar van een auto de sleutel in het slot laten zitten, dan ben je zelf schuldig als een persoon er met jouw auto vandoor gaat. Je zult dan je eigen autoverzekering moeten aanspreken omdat je nalatig bent geweest.

Materiële schade aan spullen van iemand die meeverzekerd is op je verzekeringspolis (je partner of kind onder andere). Als je dochter jouw dure tablet stuk maakt, zal de aansprakelijkheidsverzekering geen dekking bieden.

Schade door opzet, zoals vernieling, maar ook gebreken die je veroorzaakt onder invloed van onder andere drugs of seksueel misbruik. Als het kinderen jonger dan 14 jaar betreft, valt gebreken door opzet echter wél onder de AVP-dekking

Groepsaansprakelijkheid: je kunt (mede) aansprakelijk worden gesteld voor gebreken die door andere personen is veroorzaakt als die gebreken werd toegebracht op het moment dat je samen met die andere mensen in groepsverband optrad. Voorwaarde is wel dat het gedrag van de groepsleden zodanig was dat een normaal mens zich eigenlijk uit de groep had moeten lopen. In dat situatie zal de aansprakelijkheidsverzekering niet uitkeren.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere maandprijs die je elke maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuze vrijheid in.

Wat voor soort aansprakelijkheidsverzekering kan ik het beste afsluiten?

Als je aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijkt moet je bij de voorwaarden van de polis letten op de verscheidene modules die gedekt zijn. Ben je alleenstaand, dan vallen alleen jijzelf, eventuele gasten en huispersoneel onder de dekking. Maar bij enkele verzekeringsmaatschappijen zijn ook kinderen tot een zekere leeftijd gedekt op een aansprakelijkheidsverzekering voor singles. Schade die veroorzaakt wordt door huisdieren kun je tevens verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Schade met de auto valt onder de verplichte WA-verzekering voor automobilisten, maar dat is een hele andere verzekering.

De meeste verzekeraars bieden een pakket aan waar je jouw opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering in onder kunt brengen. De opstalverzekering biedt bescherming aan schade aan de opstal, de inboedelverzekering vergoedt gebreken die je aan de inventaris oploopt. Verzekeringsmaatschappijen bieden verschillende opties aan om je aansprakelijkheidsverzekering zoveel mogelijk te laten passen bij je gezinssituatie. Ben je alleenstaand, dan hoef je onder andere niet hetzelfde bedrag te betalen als gezinnen met kinderen.

Uitwonende studerende kinderen worden gewoonlijk meeverzekerd. Dit geldt tevens voor huisdieren, ouders of opa’s en oma’s die bij je inwonen. Twijfel je welke beslissing het voordeligste bij je gezinssamenstelling past, dan kun je te allen tijde contact opnemen met de verzekeraar naar je keuze. We bieden verder vergelijkingstools voor rechtsbijstandsverzekeringen, inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen aan.

Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt moeilijk om je oude WA verzekering te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annulatie dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan gaan.

Scroll naar boven