Wat Is Aansprakelijkheidsverzekering

Beperkt Casco Dekking

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dek je je aansprakelijkheid voor gebreken aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de aangebrachte gebreken niet zelf veroorzaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade veroorzaakt bij de buren, is ook gebreken die je niet echt zelf gemaakt hebt. Toch ook wordt de schade jou op grond van de wet wel aangerekend. We praten in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Reden voor de verzekering om uit te keren bij beperkt casco dekking is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan personen of zaken. Als dat zo is, zijn tevens de schades achteraf gedekt.

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je partner kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het spelen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een opa voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet verzekerd bent voor deze schade. Een WA verzekering vergoedt de schade als jij of je vriendin per ongeluk de veroorzaker is van gebreken aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je vrouw als privé-persoon maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een AVP biedt dekking voor gebreken waar jij of je dochter aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je verzekerd voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, betekent niet dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook aansprakelijk voor schade aangebracht door je papegaai. Ook ben jij aansprakelijk voor gebreken die is ontstaan door een gebrek aan jouw woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van je huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u aansprakelijk voor deze gebreken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de kosten die hieruit volgt zelf betalen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor verzekerd en zal uw verzekering de kosten om de schade te dekken betalen. Het is niet geboden om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel verstandig zijn. Het hoeft dan ook niet zo te zijn dat u de gebreken zelf veroorzaakt heeft. Een kapotte waterleiding bij de buurman, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan gebeuren. Tevens hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Een WA verzekering ga je aan om je te verzekeren voor gebreken waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan anderen of de goederen van personen. Denk aan de laptop van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die valt over een losliggend snoer in jouw huis en zijn enkel breekt. De WA verzekering dekt bijna alle schade die jij hebt veroorzaakt, ook die van bijvoorbeeld je kinderen. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schade van 1 miljoen euro.

Met de aansprakelijkheidsverzekering bescherm je niet alleen je eigen banksaldo, maar tevens die van de persoon die je per ongeluk schade toebrengt. Wij assisteren bij het maken van een optie voor de AVP voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen schade aan andere personen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
  • De AVP vergoed letsel gebreken en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet uitbetaald
  • Financiële gebreken die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselgebreken wordt niet uitbetaald

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die jouw kind(eren) aan een ander of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als consument gebreken toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot rondom €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In Holland is het afsluiten van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Met name met kinderen zit een ongeval in een nihil hoekje. De onkosten voor het vergoeden van de veroorzaakte gebreken kan dan enorm hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je betaalt voor een AVP met gezinsdekking (bij benadering €50 per kalenderjaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en zeker geen reden om een verzekeringspolos niet aan te gaan. Ook ben je als je géén AVP hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Wat vergoedt je WA verzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering binnen het instap pakketten heeft een uitgebreide dekking. Op welk moment je voor een gebreken aansprakelijk bent kun je beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij een aantal heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere kosten die je maandelijks moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keus vrijheid in.

Wat voor soort aansprakelijkheidsverzekering kan ik het goedkopere afsluiten?

Als je aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijkt moet je bij de polisvoorwaarden letten op de diverse modules die gedekt zijn. Ben je alleenstaand, dan vallen alleen jijzelf, eventuele logés en huispersoneel onder de dekking. Maar bij niet alle verzekeringsmaatschappijen zijn tevens kinderen tot een bepaalde leeftijd verzekerd op een aansprakelijkheidsverzekering voor alleenstaanden. Schade die veroorzaakt wordt door huisdieren kun je ook verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Schade met de auto valt onder de verplichte WA-verzekering voor automobilisten, maar dat is een hele andere verzekering.

De meeste verzekeraars bieden een pakket aan waar je je opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering in onder kunt brengen. De opstalverzekering biedt dekking aan schade aan de opstal, de inboedelverzekering betaalt gebreken die je aan de inventaris oploopt. Verzekeringsmaatschappijen bieden diverse opties aan om je aansprakelijkheidsverzekering zoveel een mogelijkheid te laten passen bij je gezinssituatie. Ben je alleenstaand, dan hoef je onder andere niet hetzelfde bedrag te betalen als gezinnen met kinderen.

Uitwonende studerende kinderen worden in veel gevallen meeverzekerd. Dit geldt ook voor huisdieren, ouders of opa’s en oma’s die bij je inwonen. Twijfel je welke optie het betere bij je gezinssamenstelling past, dan kun je altijd contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij naar je keuze. We bieden verder vergelijkingstools voor rechtsbijstandsverzekeringen, inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen aan.

Efficiënt overstappen AVP

Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor beperkt casco dekking vinden.

Scroll naar boven