Aansprakelijkheidsverzekering Afsluiten

Beperkt Casco

Een aansprakelijkheidsverzekering is cruciaal om af te sluiten. Het wordt ook wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering geldig voor uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee verzekert u zich tegen de financiële gevolgen van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte schade aan derden. Niet alleen uzelf, tevens uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn verzekerd als zij onverhoopt gebreken of letsel aan derden veroorzaken.

Wat is een WA verzekering?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij beperkt casco is dat jij verantwoordelijk bent voor de te vergoeden schade aan mensen of zaken. Als dat het geval is, zijn tevens de de daaruit voortvloeiende schades gedekt.

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je partner kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet verzekerd bent voor deze gebreken. Een AVP vergoedt de kosten van de schade als jij of je vriendin per abuis de veroorzaker is van schade aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je vrouw als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt bescherming voor schade waar jij of je zoon aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. ook ben je gedekt voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, betekent niet dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld tevens aansprakelijk voor gebreken aangebracht door je hond. Hiernaast ben jij aansprakelijk voor gebreken die is voorzaakt door een gebrek aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de onkosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Tenslotte is het de facto voor vrijwel een ieder een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering vinden?

U kunt bij de verzekeraar kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt aan gaan. Dit ligt in de regel tussen de €500.000 en €2.500.000 per geval. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden van de polis. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Wanneer je iets doet dat gebreken veroorzaakt, ben je er volgens de wet aanspreekbaar voor. Dat houdt in dat je de kosten van de gebreken moet betalen. Eigendommen kunnen zijn beschadigd, maar je kunt tevens iemand per abuis verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan is de ouder verantwoordelijk voor de gebreken die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de schade met eigen middelen betalen. Een kleine gebreken is vrijwel altijd niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of invalide raakt? Dan loopt de schade al simpel op.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • De AVP wordt tevens wel AVP genoemd
  • Een WA verzekering betaald letsel schade en zaakschade
  • schade die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
  • Financiële schade die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselgebreken wordt niet betaald

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die schade die iemand aan een ander of zijn spullen aanbrengt. De polis is in beginsel bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als verzekeringnemer gebreken aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ruwweg €1.250.000 vergoed per situatie. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een AVP verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Ook met enthousiaste huisdieren zit een ongeval in een nihil hoekje. De onkosten voor het betalen van de schade kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor autobezitters, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met gezinsdekking (ongeveer €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en sowieso geen reden om een verzekeringspolos niet aan te gaan. Ook ben je als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Wat dekt je WA verzekering?

De AVP binnen het instap pakketten heeft een uitgebreide dekking. Op welk moment je voor een gebreken verantwoordelijk bent kun je beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar tevens voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar tevens voor je huisdieren.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere maandprijs die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuzemogelijkheid vrijheid in.

Goedkope alternatieven

uiteraard blijven Nederlanders niet alleen een volk van organisatie en zekerheid, maar ook een volk van zuinigheid. De gemiddelde Nederlander gaat op zoek naar de meest goedkope WA Verzekering. Prima dat de overheid deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering vereist stelt, maar men wil dan wel zo goedkoop een optie aan deze plicht kunnen voldoen. Men mag dan wel alles goed geregeld willen hebben, maar vaak hebben klanten dit gevoel al op welk moment ze er ‘goedkoop vanaf zijn gekomen’.

Daarbij realiseren sommigen zich niet, dat het niet alleen doorslaggevend is dát je bent verzekerd, maar tevens wát je hebt verzekerd. Het afsluiten van een WA Verzekering vergoedt gewoonlijk bijvoorbeeld niet de schade die een kind spelenderwijs kan toebrengen aan auto’s of woningen, terwijl veel consumenten dat wel denken. Als particulier is het daarom van betekenis om je niet alleen ‘goedkoop’ maar tevens standaard ‘goed’ te laten informeren over de soorten aansprakelijkheidsverzekeringen en hun dekking.

Efficiënt overstappen AVP

Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor beperkt casco aan gaan.

Scroll naar boven