premie opstalverzekering

Berekening Opstalverzekering

Een opstalverzekering vergelijken en vinden via onze site is heel gemakkelijk. Hier vergelijk je opstalverzekeringen op premie én kwaliteit. En, je krijgt korting, waardoor je tot wel 20% op je premie kunt geld overhouden. Vergelijk je via deze site én sluit je via ons een opstalverzekering af? Dan weet je zeker dat je niet alleen de goedkoopste opstalverzekering afsluit, maar dat je er tevens een kiest die het voordeligste bij jou past.

Met een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, verzeker je alle zaken die aan het huis vastzitten tegen gebreken. Onder de opstal vallen onder andere een vastgespijkerde houten vloer, de schutting in je tuin en je dak. Een opstalverzekering dekt onvoorziene gebreken aan je huis, veroorzaakt door onder meer brand, bliksem of storm. Bij ons kun je makkelijk je opstalverzekering vergelijken op kosten én kwaliteit. We hebben alle kennis over de opstalverzekering voor je op een rijtje gezet.

Alles over het regelen van je opstalverzekering

Als je een huis koopt ben je daar natuurlijk trots op. Je wilt dan tevens dat als er iets mee gebeurt, dat je je huis weer kunt (laten) maken. Daarvoor sluit je een opstalverzekering af. Een opstalverzekering is niet verplicht. Tenslotte wordt je meestal door de bank wel vereist om een opstalverzekering te regelen als je een hypotheek afsluit. Dat is ook niet zo gek. Ze lenen jou veel geld, en willen allicht wel dat het onderpand, je huis dus, goed is verzekerd.

Opstalverzekering afsluiten: zo werkt het

Bij ons vind je heel eenvoudig de betere opstalverzekering voor jouw situatie. Je beantwoordt een paar vragen over jouw huis waarmee wij de herbouwwaarde van je huis kunnen berekenen. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis, op dezelfde plek weer opnieuw te bouwen zoals het was. Hiervoor gebruiken we een herbouwwaardemeter. Dat is simpel want je hoeft niet zelf te rekenen en je hebt garantie tegen onderverzekering. Je bent dus nooit te laag verzekerd. Alleen als je een heel luxe of monumentaal huis hebt, kun je deze waardemeter niet gebruiken. Hierna zie je ogenblikkelijk de 3 goedkopere deals voor jouw opstalverzekering die je tevens meteen online kunt aan gaan. De voordeligste opstalverzekering staat hier ook te allen tijde bij. Je kunt natuurlijk tevens nog verder kijken en vergelijken met alle andere opstalverzekeringen.

Tip: Je kunt ook spoorslags de premie berekenen voor een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Zo heb je in één maal alles geregeld op een website, makkelijk toch?

Opzeggen bij premieverhoging

Als de verzekeraar de kosten van je opstalverzekering verhoogd, kun je jouw verzekering er acuut annuleren. Je moet dat wel binnen 30 dagen nadat de premie is verhoogd doen. Dit mag tevens als de voorwaarden van de polis worden gewijzigd in jouw nadeel. In beide situaties moet het een wijziging zijn die voor alle klanten wordt gedaan, en niet alleen voor jou.

Herbouwwaardemeter bij vergelijken opstalverzekering

In de vergelijking van opstalverzekeringen van onze site is de herbouwwaardemeter ingebouwd.

In de herbouwwaarde wordt de locatie en grond dus niet berekend, omdat de herbouwwaarde het bedrag is waarvoor je huis in dezelfde staat weer opnieuw gebouwd kan worden. De locatie en grond worden daarin niet meeberekend, omdat die bij schade ook niet verloren gaan. Bij de verkoopwaarde spelen die factoren wel een rol. Daarom is de verkoopwaarde altijd hoger dan de herbouwwaarde.

Zelf de herbouwwaarde schatten

Bij een nieuwbouwwoning is de herbouwwaarde de aankoopkosten en de daarbij komende kosten van bijvoorbeeld een badkamer en keuken. De onkosten van de bouwgrond laat je buiten beschouwing.

Bij een bestaande woning kun je de herbouwwaarde achterhalen met een recent taxatierapport van een bouwkundig specilist.

Let op: je krijgt niet immer een garantie tegen onderverzekering als je op deze manieren je herbouwwaarde bepaalt. Een waardemeter invullen kan dus beter zijn. Bespreek dit met de verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon bij het afsluiten van de opstalverzekering.

Kosten opstalverzekering

Wat kost een opstalverzekering? De kosten van je opstalverzekering hangen af van een aantal factoren. De opstalverzekeraar bepaalt de maandprijs aan de hand van enkele factoren:

  • Waar je woont
  • De herbouwwaarde van je woning
  • De dekking

Bij niet alle verzekeraars spelen ook eventuele preventiemaatregelen, zoals rookmelders, mee in de berekening van de maandprijs van jouw opstalverzekering.

Opstalverzekering verplicht

In een opstalverzekering verplicht? Nee, het is wettelijk niet vereist om een opstalverzekering af te sluiten. Heb je een koophuis of ben je jouw van een huis te aankopen, en heb je dus een hypotheek lopen of nodig? Dan verplicht de hypotheekverstrekker je over het algemeen wel om een opstalverzekering af te sluiten. Zo is de hypotheekverstrekker er tenminste zeker van dat je je hypotheek nog kunt terugbetalen in het geval je opstal enorme gebreken oploopt. Je opstal heeft namelijk een grote waarde, en al dat geld kunnen de meeste consumenten niet zomaar ophoesten. Als je een opstalverzekering hebt, wordt de geleden schade betaald door je opstalverzekeraar. De meeste hypotheekverstrekkers willen daarom dat de opstalverzekering ingaat op de dag dat de huis wordt opgeleverd.

Opstalverzekering afzeggen door verhuizen

Vergeet na een verhuziing niet te opnieuw te kijken naar je opstalverzekering. Misschien ga je wel veel groter wonen en heb je een ander soort dak en nu tevens een tuinhuisje. Deze veranderingen zorgen ervoor dat de kosten van je opstalverzekering verandert, omdat de herbouwwaarde van je huis verandert. Het is van invloed dat je alle wijzigingen zo eenvoudig een mogelijkheid doorgeeft aan je opstalverzekeraar. Zo ben jij geen moment onderverzekerd. Verhuis je van een koophuis naar een appartement? Dan heb je in de regel geen opstalverzekering meer nodig. In de regel wordt deze dan afgesloten door de VvE. Het is goed om de opstalverzekering net zo lang aan te houden, totdat je geen eigenaar meer bent van de woning. In situatie van schade aan de opstal ben jij dan nog steeds verzekerd.

Scroll naar boven