Wat Is Aansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Zzp Zorg

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan toch verstandig zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de gebreken die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet precies voor welke verzekeraar je het beste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het goedkoopste is? In dit artikel vindt je alle informatie die je nodig hebt voordat je begint met beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg, en voorafgaand je er een gaat vinden.

Wat is een AVP?

Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg is dat jij aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn tevens de gevolgschades gedekt.

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je vriendin kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het tennissen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een oom voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade als jij of je familie per abuis de aanstichter is van schade aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je vrouw als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een AVP biedt bescherming voor schade waar jij of je partner verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Hiernaast ben je verzekerd voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor schade aangebracht door je papegaai. ook ben jij aansprakelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet vereist in ons land, maar wel aan te raden. Als jij of je dochter iets doet waardoor schade wordt veroorzaakt, kun je over het algemeen aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dat houdt in dat de verzekeringnemer opdraait voor de schade aan goederen, maar tevens voor schade aan de gezondheid van mensen. Zeker die letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je gedekt bent.{

Waarom een AVP?

De AVP ga je aan om je te beschermen tegen gebreken waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan andere mensen of de spullen van personen. Denk aan de laptop van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je collega die valt over een losliggend snoer in je huis en zijn been breekt. Een WA verzekering dekt bijna alle gebreken die jij hebt gemaakt, ook die van bijvoorbeeld je kinderen. Met een AVP binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schadebedrag van 1 miljoen euro.

Met de aansprakelijkheidsverzekering bescherm je naast je eigen banksaldo, maar ook die van de persoon die je per abuis gebreken toebrengt. Wij helpen bij het maken van een keuze voor de AVP voor jou.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan andere mensen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

  • Een WA verzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
  • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoed letsel schade en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet uitbetaald
  • Alleen financiële gebreken uit zaken of letsel worden betaald door de WA verzekering

Een WA verzekering is een verzekering die gebreken die iemand aan iemand anders of zijn spullen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als verzekeringnemer schade toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot circa €1.250.000 vergoed per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In dit land is het afsluiten van een AVP niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Vooral met kleine kinderen zit een ongeval in een nihil hoekje. De kosten voor het betalen van de schade kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering met dekking voor het gehele gezin (circa €50 per 12 maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en sowieso geen reden om zo’n verzekeringspolos niet af te sluiten. daarnaast ben je als je geen AVP hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel keuze vrijheid in.

Goedkope alternatieven

uiteraard blijven Nederlanders niet alleen een volk van organisatie en zekerheid, maar ook een volk van zuinigheid. De gemiddelde Nederlander gaat op zoek naar de voordeligste WA Verzekering. Prima dat de overheid deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering geboden stelt, maar men wil vervolgens wel zo goedkoop een optie aan deze plicht kunnen voldoen. Men mag dan wel alles goed geregeld willen hebben, maar vaak hebben klanten dit gevoel al op welk moment ze er ‘goedkoop vanaf zijn gekomen’.

Daarbij realiseren sommigen zich niet, dat het niet alleen doorslaggevend is dát je bent verzekerd, maar ook wát je hebt verzekerd. Het afsluiten van een WA Verzekering betaalt meestal bijvoorbeeld niet de schade die een kind spelenderwijs kan toebrengen aan auto’s of woningen, terwijl veel consumenten dat wel denken. Als particulier is het daarom van invloed om je niet alleen ‘goedkoop’ maar ook simpel ‘goed’ te laten informeren over de soorten aansprakelijkheidsverzekeringen en hun dekking.

Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt moeilijk om je oude AVP te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg aan gaan.

Scroll naar boven