Wat Is Aansprakelijkheidsverzekering

Beste Aansprakelijkheidsverzekering

Met een AVP voor burgers (AVP) dek je je aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de aangebrachte schade niet zelf gemaakt te hebben. Een kapotte waterleiding die watergebreken veroorzaakt bij de buren, is ook schade die je niet direct zelf veroorzaakt hebt. Toch ook wordt de schade jou op grond van de grondwet wel toegerekend. We hebben het in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een WA verzekering?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te betalen bij beste aansprakelijkheidsverzekering is dat jij verantwoordelijk bent voor de te vergoeden schade aan mensen of goederen. Als dat het geval is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je zoon kan per abuis een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je dochter per ongeluk de aanstichter is van gebreken aan anderen. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familielid als privé-persoon maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een WA verzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt bescherming voor gebreken waar jij of je dochter aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Ook ben je gedekt voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, houdt in niet dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal tevens aansprakelijk voor schade aangericht door je huisdier. ook ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is voorzaakt door een mankement aan je huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een gebreken veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u verantwoordelijk voor deze gebreken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de kosten die hieruit volgt zelf dragen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor gedekt en zal uw verzekering de onkosten om de gebreken te dekken betalen. Het is niet vereist om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel verstandig zijn. Het hoeft dan ook niet zo te zijn dat u de schade zelf veroorzaakt heeft. Een gesprongen waterleiding bij de buurman, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan voorkomen. Ook hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U wilt niet te hoog verzekerd zijn en tevens niet voor elk geval. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is over het algemeen geen onnodige luxe. U acht de kans meestal klein, maar u zit waarschijnlijk welbeschouwd wat prettiger op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die schade aanricht bij de buurman voor u financieel geen effecten heeft. Een ongeluk zit helaas in een nihil hoekje en komt te allen tijde op een moment dat het u niet goed uitkomt, met name financieel niet.

De kosten kunnen nogal snel oplopen als het wel mis gaat. Met een lage maandprijs maandelijks kunt u dit bedreiging al afdekken. Voor zo’n €34 per kalenderjaar bent u al goed verzekerd.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

  • Een AVP wordt ook wel AVP genoemd
  • Een WA verzekering uitbetaald letsel gebreken en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte gebreken wordt niet betaald
  • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden betaald door een aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Een AVP is een verzekering die gebreken die jij aan een ander persoon of zijn spullen aanbrengt. De verzekering is in de basis bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als verzekerde gebreken aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot rond €1.250.000 gedekt per geval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Met name met enthousiaste huisdieren zit een ongeluk in een klein hoekje. De kosten voor het vergoeden van de veroorzaakte gebreken kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met gezinsdekking (circa €50 per kalenderjaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en absoluut geen reden om een polis niet af te sluiten. Ook ben je als je geen WA verzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Wat betaalt je WA verzekering?

De WA verzekering binnen het instap pakketten heeft een uitgebreide dekking. Op welk moment je voor een gebreken verantwoordelijk bent kun je beroep doen op je AVP. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar tevens voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar tevens voor je huisdieren.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij een aantal heb je geen keus. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere premie die je elke maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel optie vrijheid in.

Vergelijk immer de maandprijs bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Er zijn dus wel een groot aantal factoren die van invloed zullen zijn op de hoogte van de maandprijs en kan de premie daarom tevens anders uitvallen bij verscheidene verzekeraars. Een vergelijking loont behalve op het gebied van de premies ook nog op het gebied van de dekking. Een lage kosten met een dekkingsbedrag per situatie dat aan de lage kant ligt, zal wel irritant consequenties met zich meebrengen wanneer er schadeclaims worden ingediend. Ook het eigen risico van dit type verzekering is geen factor die je niet over het hoofd moet zien bij het vergelijken. Per geval kan dat aardig oplopen en bekijk je dus altijd de mogelijkheid om het eigen risico af te kopen. Dat betekent gewoonlijk een hoger premiebedrag, maar ben je er tevens gedekt van dat er in geen situatie bijkomende kosten zullen zijn in situatie van een schade.

Bekijk bij dezelfde verzekeraar ook de optie om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Dat komt zeker van te pas in gevallen waarbij er schadeclaims ingediend zullen worden en is een combinatie van beide verzekeringen (rechts- en bedrijfsaansprakelijkheid) de meest gebruikelijke methode om in alle gevallen op steun te mogen rekenen.

Efficiënt overstappen WA verzekering

Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor beste aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Scroll naar boven