Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Goedkoopste Autoverzekering All Risk

Een aansprakelijkheidsverzekering is belangrijk om af te sluiten. Het wordt tevens wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering geldig voor uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee bent u verzekerd tegen de financiële gevolgen van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte schade aan derden. Niet alleen uzelf, tevens uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn gedekt als zij onverhoopt schade of letsel aan derden veroorzaken.

Wat is een WA verzekering?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij goedkoopste autoverzekering all risk is dat de verzekeringnemer verantwoordelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan mensen of goederen. Als dat zo is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je vriendin kan per abuis een bal door het raam schoppen lopende het volleyballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor dit type schade. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt de kosten van de schade als jij of je familielid per abuis de veroorzaker is van schade aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt dekking voor gebreken waar jij of jouw vriendin verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je verzekerd voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, betekent niet dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook aansprakelijk voor schade aangebracht door je papegaai. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor gebreken die ontstaat door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw huis op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de onkosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Uiteindelijk is het in feite voor vrijwel een ieder een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering vinden?

U wilt niet dubbel gedekt zijn en tevens niet voor elk gevalletje. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is in het algemeen geen overtollige luxe. U acht de kans waarschijnlijk klein, maar u zit in het algemeen toch ook wat prettiger op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die gebreken aanricht bij de buurman voor u financieel geen effecten heeft. Een ongeluk zit helaas in een nihil hoekje en komt altijd op een moment dat het u niet goed uitkomt, met name financieel niet.

De onkosten kunnen nogal efficiënt oplopen als het wel mis gaat. Met een lage kosten elke maand kunt u dit perikel al afdekken. Voor zo’n €34 per kalenderjaar bent u al goed verzekerd.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • Een AVP wordt tevens wel WA verzekering genoemd
 • Een aansprakelijkheidsverzekering uitgekeerd letsel schade en zaakschade
 • Opzettelijke schade is niet verzekerd
 • Zuivere vermogensschade is ook uitgesloten

Een AVP is een verzekering die gebreken die iemand aan iemand anders of zijn spullen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als consument schade toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot om en nabij €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een AVP niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Ook met enthousiaste huisdieren zit een ongeval in een niet groot hoekje. De onkosten voor het terug betalen van de schade kan dan erg hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met dekking voor het gehele gezin (ongeveer €50 per kalenderjaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en zeker geen reden om zo’n verzekering niet aan te gaan. ernaast ben je als je geen AVP hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan een ander, veel meer kwijt. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Dekking AVP

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren betaalt over het algemeen:

 • schade waar jij aansprakelijk voor bent zoals immateriële schade bij andere personen en schade aan materiële zaken
 • gebreken die per abuis toegebracht is
 • gebreken aangericht door je kind
 • schade als gevolg van een probleem aan je huis

  Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen keuzemogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere kosten die je elke maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel optie vrijheid in.

  Voor wie en waarom?

  Een WA verzekering is er grofweg in 2 typen: een alleenstaanden- of een gezinsdekking.

  De benamingen zeggen het al: als je alleenwonend bent, kun je volstaan met een (goedkopere) dekking. Als je een bescherming voor het hele gezin hebt afgesloten, dan zijn je vrouw of geregistreerd partner en je minderjarige kinderen meeverzekerd. Dat is ook zo als je kinderen niet (meer) thuis wonen. Zelfs inwonende schoon- en (groot)ouders worden onder de aansprakelijkheidsverzekering particulieren gezien als onderdeel van de familie. En zowel bij de alleenstaanden- als bij de gezinspolis zijn personeel meeverzekerd.

  Gemakkelijk overstappen WA verzekering

  Het klinkt moeilijk om je oude AVP te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor goedkoopste autoverzekering all risk afsluiten.

Scroll naar boven