Aansprakelijkheidsverzekering Afsluiten

Inboedel En Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is van betekenis om af te sluiten. Het wordt tevens wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering bedoeld voor uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee verzekert u zich tegen de financiële effecten van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte schade aan derden. Niet alleen uzelf, tevens uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn verzekerd als zij onverhoopt gebreken of letsel aan derden veroorzaken.

Wat is een AVP?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij inboedel en aansprakelijkheidsverzekering is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden schade aan personen of goederen. Als dat het geval is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je kind kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het volleyballen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een vader voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet goed verzekerd bent voor zulke gebreken. Een AVP dekt de schade als jij of je dochter per abuis de veroorzaker is van gebreken aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je familielid als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming voor schade waar jij of je zoon verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. ook ben je verzekerd voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, houdt in niet dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook aansprakelijk voor schade aangebracht door je papegaai. ook ben jij aansprakelijk voor gebreken die is voorzaakt door een gebrek aan jouw huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een WA verzekering is niet verplicht in Nederland, maar wel aan te raden. Als jij of je familie iets doet waardoor schade wordt veroorzaakt, kun je namelijk verantwoordelijk worden gesteld voor de schade. Dat betekent dat jij opdraait voor de gebreken aan spullen, maar ook voor schade aan de gezondheid van mensen. Zeker die letselgebreken kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je gedekt bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

De WA verzekering sluit je af om je te verzekeren voor schades waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je aandoet aan anderen of de goederen van anderen. Denk aan de computer van je buurman die je uit je handen laat vallen. Of je collega die struikelt over een losliggend touw in jouw schuur en zijn arm breekt. Een AVP vergoedt bijna alle gebreken die jij hebt gemaakt, tevens die van onder meer je huisdieren. Met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schade van €1.000.000.

Met de aansprakelijkheidsverzekering bescherm je naast je eigen portemonnee, maar ook die van degene die je per ongeluk schade toebrengt. Wij helpen bij het kiezen van de beste WA verzekering voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen schade aan anderen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen gebreken aan anderen

 • De AVP wordt ook wel WA verzekering genoemd
 • De aansprakelijkheidsverzekering uitgekeerd letsel gebreken en zaakschade
 • Opzettelijke gebreken is niet verzekerd
 • Financiële gebreken die niet voortvloeit uit een gebreken aan zaken of letselgebreken wordt niet uitbetaald

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die gebreken die jij als verzekerde aan iemand anders of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als verzekerde gebreken toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot om en nabij €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In dit land is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel slim om dit te doen. Vooral met huisdieren zit een ongeluk in een nihil hoekje. De onkosten voor het betalen van de schade kan dan enorm hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering met dekking voor het gehele gezin (ongeveer €50 per jaar voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en zeker geen reden om een verzekering niet af te sluiten. ook ben je als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt niet:

 • schade die met opzet veroorzaakt is
 • gebreken aan lucht-, vaar- en motorrijtuigen
 • gebreken aan gehuurde of geleasede zaken

  Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen keuzemogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent tevens een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

  Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

  Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die betaalt schade gedurende bijvoorbeeld sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeringsmaatschappij biedt die module aan. Als spelende vriendjes of oppassers bij jou thuis iets stuk maken, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar misschien wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

  Spullen lenen van een ander of bij iemand helpen klussen leidt soms ook tot schade. Die is betaalt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

  Let wel op of kinderen automatisch zijn meeverzekerd of dat je ze apart moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeringsmaatschappij.

  Eenvoudig overstappen WA verzekering

  Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor inboedel en aansprakelijkheidsverzekering aan gaan.

Scroll naar boven