Inboedelverzekering

Hoewel vrijwel iedere consument een inboedelverzekering heeft is het niet verplicht om dit type verzekering af te sluiten. Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor de hoge onkosten voor het herstellen van schade aan uw inboedel. Er worden door verzekeraars verschillende typen verzekeringen aangeboden, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt om een geschikte verzekering te vinden.

Op onze website vindt u een handige vergelijkingstool waarmee het vergelijken van inboedelverzekeringen bij verschillende verzekeraars heel makkelijk wordt. Meestal kunt u de verzekering direct online afsluiten. Na het aanvragen van een verzekering heeft u nog 2 weken wettelijke bedenktijd om eventueel voor een andere verzekering te kiezen.

Inboedelverzekering vergelijken

Dekking van een inboedelverzekering 

Er verstaan twee verschillende soorten dekkingen voor inboedelverzekeringen. Bijvoorbeeld de basisverzekering of de allriskverzekering. Of kiezen voor een inboedelverzekering met een extra uitgebreide dekking. Met laatstgenoemde verzekering bent u beter verzekerd dan met een allriskverzekering. Een verzekering met extra uitgebreide dekking beschermt u bijvoorbeeld ook tegen brand- en schroeischade, blikseminslag, stormschade, waterschade, inbraak en diefstal. Doorgaans gaat men ervan uit dat alles wat u op kunt pakken en mee kunt nemen onder uw inventaris valt en daardoor ook onder uw inboedelverzekering.

Inboedelverzekering vergelijken en afsluiten 

Met onze vergelijkingstool is het heel eenvoudig om een goede verzekering te vinden. U geeft aan wat de waarde van uw inventaris is, in welke gemeente u woont en voor welke dagwaarde u gedekt wilt zijn. Op basis van deze gegevens kan de vergelijkingstool vervolgens voor u berekenen welke inboedelverzekering het beste bij uw wensen en behoeften aansluit. Het is aan te raden om zelf altijd de dekking van de beste drie verzekeringen door te nemen. U bent er dan van verzekerd dat u op de juiste wijze beschermd wordt tegen hoge onkosten bij schade aan uw inboedel.

Een inboedelverzekering bij samenwonen 

Op het moment dat op het punt staat om te gaan samenwonen met uw vriend of vriendin heeft u misschien eerder al een verzekering afgesloten voor uw huidige woning. In dit geval kunt u één van de inboedelverzekeringen opzeggen en de andere verzekering behouden. Over het algemeen betekent dit dat de verzekering met de kortste duur kan worden geannuleerd. Bij het annuleren van een inboedelverzekering dient u de verzekeringspapieren van de 2e inboedelverzekering mee te sturen in dit geval. Op de website van uw verzekeraar vindt u de precieze polisvoorwaarden voor het annuleren van een andere inboedelverzekering als u gaat samenwonen.

Inboedelverzekering wijzigen bij een verhuizing 

Ook in het geval van een verhuizing is het belangrijk om goed te letten op de voorwaarden van de polis die gelden bij uw verzekeringsmaatschappij. Zorg ervoor dat u ruim van tevoren aangeeft dat u gaat verhuizen, opdat uw inventaris ook in uw nieuwe huis goed verzekerd is als u de inboedel over 2 huizen heeft staan. U moet er toch ook niet aan denken dat de schade die u in uw nieuwe woning aan uw inventaris aanricht niet gedekt wordt. Zeker wanneer u een verhuisbedrijf inhuurt zijn dit soort zaken essentieel. Op de website van uw verzekeraar kunt u vaak meer regels vinden over het wijzigen van een verzekering bij een verhuizing.

Kiest u ervoor om de huidige inboedelverzekering te annuleren en een nieuwe inboedelverzekering aan te gaan voor uw andere woning? Dit kan dagelijks als u de verzekering niet minder dan een jaar geleden afgesloten heeft. In het geval van het annuleren van een inboedelverzekering geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Opstalverzekering naast inboedelverzekering 

Het is sterk aan te raden om naast uw inboedelverzekering ook een opstalverzekering af te sluiten. Zoals reeds beschreven werd in dit artikel, zijn de eigendommen in uw woning die niet zonder schade aan te richten, losgehaald kunnen worden niet verzekerd via de inboedelverzekering. Met een opstalverzekering bent u namelijk alsnog voor deze kosten verzekerd.

Het komt echter voor dat een bank u verplicht om een opstalverzekering af te sluiten als u ervoor kiest om een hypotheek bij de bank af te nemen. De huis wordt door een hyptoheek immers bezit van de bank, waardoor het voor de bank van groot belang is dat uw woning op de juiste wijze verzekerd is. Ook voor uzelf is het een fijn idee dat de kosten voor de schade aan uw huis betaald worden door uw verzekeraar. Dit is de reden dat vrijwel iedere Nederlander een opstalverzekering heeft afgesloten voor zijn of haar woning.

Scroll naar boven