Aansprakelijkheidsverzekering Kind

Independer Aansprakelijkheidsverzekering

Met een AVP voor burgers (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor gebreken aan personen (letselschade) en aan goederen. Je hoeft de veroorzaakte gebreken niet zelf veroorzaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade veroorzaakte bij de buren, is misschien gebreken die je niet direct zelf veroorzaakt hebt. Immers wordt de schade jou volgens de grondwet wel toegerekend. We noemen het in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een AVP?

Reden voor de verzekering om uit te betalen bij independer aansprakelijkheidsverzekering is dat jij verantwoordelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan personen of goederen. Als dat het geval is, zijn ook de schades achteraf gedekt.

Een ongeval zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen lopende het volleyballen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een oom voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet voldoende gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt de kosten als jij of je kind per ongeluk de veroorzaker is van gebreken aan anderen. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je gezinslid als privé-persoon maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt bescherming voor schade waar jij of jouw dochter verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je gedekt voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, betekent niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal tevens aansprakelijk voor gebreken aangericht door je papegaai. Ook ben jij aansprakelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan je huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Uiteindelijk is het eigenlijk voor vrijwel een ieder een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering particulieren sluit je af om je te verzekeren voor schades waar je volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Dit zijn gebreken die je aandoet aan anderen of de goederen van anderen. Denk aan de laptop van je oom die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die valt over een losliggend touw in jouw schuur en zijn been breekt. De AVP vergoedt niet alleen de gebreken die jij hebt veroorzaakt, tevens die van onder meer je huisdieren. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van €1.000.000.

Met een WA verzekering bedisplay je niet alleen je eigen banksaldo, maar tevens die van de persoon die je per ongeluk gebreken berokkent. Wij begeleiden bij het maken van een optie voor de aansprakelijkheidsverzekering voor jouw situatie.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan derden waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

 • Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel AVP genoemd
 • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoed letsel gebreken en zaakschade
 • Opzettelijke schade is niet verzekerd
 • Zuivere vermogensschade is tevens uitgesloten

Een WA verzekering is een verzekering die gebreken die jouw kind(eren) aan een ander persoon of zijn goederen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekerde gebreken aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland is het vinden van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Ook met huisdieren zit een ongeval in een niet groot hoekje. De kosten voor het vergoeden van de schade kan dan enorm hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandelijkse kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met gezinsdekking (ongeveer €50 per twaalf maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en zeker geen reden om een polis niet af te sluiten. Ook ben je als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen AVP hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt niet:

 • gebreken die met opzet veroorzaakt is
 • schade aan lucht-, vaar- en motorrijtuigen
 • gebreken aan gehuurde of geleasede zaken

  Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere maandprijs die je maandelijks moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuze vrijheid in.

  Voor wie en waarom?

  Een WA verzekering is er ruwweg in 2 typen: een singles- of een gezinsdekking.

  De benamingen zeggen het al: als je alleenstaand bent, heb je genoeg aan een (goedkopere) dekking. Als je een dekking voor het hele gezin hebt afgesloten, dan zijn je echtgenoot/echtegenote of geregistreerd partner en je minderjarige kinderen tevens verzekerd. Dat is tevens zo als je kroost niet (meer) thuis wonen. Zelfs inwonende schoon- en (groot)ouders worden onder de aansprakelijkheidsverzekering gezien als onderdeel van het gezin. En ook bij de alleenstaanden- als bij de gezinspolis zijn personeel meeverzekerd.

  Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering

  Het klinkt moeilijk om je oude WA verzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor independer aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Scroll naar boven