Beste Aansprakelijkheidsverzekering

Kosten Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor gebreken aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de veroorzaakte gebreken niet zelf veroorzaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade veroorzaakte bij de buren, is misschien gebreken die je niet echt zelf veroorzaakt hebt. Toch ook wordt de schade jou volgens de grondwet wel toegerekend. We hebben het in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij kosten aansprakelijkheidsverzekering is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan personen of goederen. Als dat het geval is, zijn tevens de schades achteraf gedekt.

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je partner kan per abuis een bal door het raam schoppen gedurende het tennissen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een opa voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet voldoende verzekerd bent voor zulke gebreken. Een WA verzekering vergoedt de kosten van de schade als jij of je familie per abuis de veroorzaker is van gebreken aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je gezinslid als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een AVP biedt bescherming voor schade waar jij of je vriendin aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je gedekt voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, betekent niet altijd dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal ook aansprakelijk voor gebreken aangericht door je kat. Ook ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is ontstaan door een gebrek aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u aansprakelijk voor deze gebreken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de kosten die hieruit volgt zelf dragen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor verzekerd en zal uw verzekering de kosten om de schade te dekken betalen. Het is niet vereist om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel handig zijn. Het hoeft dan ook niet zo te zijn dat u de schade zelf veroorzaakt heeft. Een kapotte waterleiding bij de buurman, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buren. Het kan gebeuren. Ook hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U kunt bij de verzekeringsmaatschappij kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt aan gaan. Dit ligt normaal gesproken tussen de €500.000 en €2.500.000 per claim. U kunt dit terug vinden in uw polisvoorwaarden. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Op welk moment je iets doet dat schade veroorzaakt, ben je er volgens de wet verantwoordelijk voor. Dat houdt in dat je de onkosten van de gebreken moet betalen. Spullen kunnen zijn beschadigd, maar je kunt ook iemand onbedoeld verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan is de ouder verantwoordelijk voor de schade die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de schade uit eigen zak betalen. Een kleine schade is normaal gesproken niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of gehandicapt raakt? Dan loopt de schade al in enkele stappen op.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

  • Een AVP wordt tevens wel AVP genoemd
  • Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren betaald letsel schade en zaakschade
  • gebreken die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
  • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden vergoed door de AVP

Een AVP is een verzekering die gebreken die iemand aan iemand anders of zijn spullen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als verzekerde schade aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 vergoed per geval. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Holland is het afsluiten van een AVP niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Vooral met kleine kinderen zit een tegenslag in een nihil hoekje. De onkosten voor het vergoeden van de veroorzaakte gebreken kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een WA verzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je afdraagt voor een WA verzekering met gezinsdekking (circa €50 per 12 maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en sowieso geen reden om zo’n verzekering niet af te sluiten. daarnaast ben je als je geen WA verzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Wat dekt je aansprakelijkheidsverzekering?

De WA verzekering binnen het instap pakketten heeft een ruime dekking. Wanneer je voor een schade aansprakelijk bent kun je beroep doen op je AVP. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar tevens voor je huisdieren.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere premie die je per maand moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel keuze vrijheid in.

Vergelijk immer de maandprijs bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Er zijn dus wel een groot aantal factoren die van belang zullen zijn op de hoogte van de maandprijs en kan de kosten daarom tevens anders uitvallen bij diverse verzekeringsmaatschappijen. Een vergelijking loont behalve op het gebied van de premies ook nog op het gebied van de dekking. Een lage kosten met een dekkingsbedrag per geval dat aan de lage kant ligt, zal wel dure consequenties met zich meebrengen op welk moment er schadeclaims worden ingediend. Ook het eigen risico van dit type verzekering is geen factor die je niet over het hoofd moet zien bij het vergelijken. Per geval kan dat aardig oplopen en bekijk je dus immer de mogelijkheid om het eigen risico af te kopen. Dat houdt in gewoonlijk een hoger premiebedrag, maar ben je er ook gedekt van dat er in geen geval bijkomende kosten zullen zijn in geval van een claim.

Bekijk bij dezelfde verzekeraar ook de keuze om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Dat komt zeker van te pas in gevallen waarbij er claims ingediend zullen worden en is een combinatie van beide verzekeringen (rechts- en bedrijfsaansprakelijkheid) de meest simpele methode om in alle gevallen op steun te mogen rekenen.

Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annulatie dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor kosten aansprakelijkheidsverzekering vinden.

Scroll naar boven