kosten rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering Arbeid

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Onder andere als je wordt ontslagen omdat het bedrijf gaat reorganiseren. Dan is het fijn als iemand je helpt die weet wat jouw rechten en plichten zijn.

Rechtsbijstandverzekering: diverse dekkingen

Bij een rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit diverse dekkingen:

Consument: Je bent gedekt voor problemen waar jij als consument mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld als je niet blij bent met de aanschaf van een auto en je er met de verkoper niet uitkomt.

Inkomen: Wonen: denk aan een geschil met de verhuurder van je huis of rondom de aankoop van een huis. Meestal valt een conflict met de buurman tevens onder deze dekking.

Wonen: Hiermee verzeker je je voor problemen over je huur- of koopwoning. Bijvoorbeeld een geschil rond het huren of aankopen van een huis, of over een verbouwing. In de meeste gevallen ben je tevens verzekerd voor een meningsverschil met je buren.

Verkeer: Je verzekert je voor conflicten die in het verkeer ontstaan. Bijvoorbeeld als je het oneens bent over de schadeafhandeling na een ongeval in het verkeer.

Voordelen van de rechtsbijstandverzekering

De jaarkosten van een rechtsbijstandverzekering (enkele honderden euro’s per jaar) is snel terugverdiend als u deze premie vergelijkt met de kosten van een advocaat of jurist bij een juridisch geschil.

  • De bescherming geldt niet alleen voor uzelf, maar ook voor al uw gezinsleden.
  • U kunt door zekere modules wel of juist niet te selecteren, de bescherming van uw rechtsbijstandpolis min of meer op maat maken.
  • Een rechtsbijstandverzekering kan bijdragen aan het gevoel dat u bij onvoorziene juridische problemen niet voor grote juridische onkosten komt te staan.

    Eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering

    Een rechtsbijstandverzekering biedt geen financiële vergoeding in het geval van conflicten, maar levert eigenlijk een dienst aan u als verzekeringnemer. Dit maakt het af en toe wat irritant om te bepalen hoe het eigen risico bij een rechtsbijstandverzekering werkt. Mocht u ervoor kiezen om een eigen risico in te stellen bij het afsluiten van dit type verzekering, dan krijgt u bij het inschakelen van juridische hulp een rekening van uw verzekeringsmaatschappij. Het kan voorkomen dat juridisch advies niet onder uw eigen risico valt en altijd gratis is.

    Het is interessant om voor een eigen risico te kiezen als u geen conflicten verwachten en uw maandelijkse premieprijs wilt verlagen. Des te hoger uw eigen risico is, des te lager is ook uw maandelijkse premie.

Scroll naar boven