kosten rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering Zzp

Of u nou een consument bent bent of een bedrijf hebt. Het kan te allen tijde voorkomen dat u in een juridisch probleem betrokken raakt. Veel klanten hebben geen ervaring met het verloop van het juridische proces en daarom is professionele ondersteuning noodzakelijk. Dit kan easy in de papieren lopen. Het is daarom goed om u te verzekeren tegen de kosten van rechtshulp. Hier komt een rechtsbijstandverzekering om de hoek kijken, hoe dit werkt leest u op onze website.

Rechtsbijstandverzekering: verscheidene dekkingen

Bij een rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit diverse dekkingen:

Consument: Je bent verzekerd voor problemen waar jij als consument mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld als je niet blij bent met de koop van een caravan en je er met de dealer niet uitkomt.

Inkomen: bijvoorbeeld een (dreigend) ontslag of een ander conflict met je werkgever. Over het algemeen valt hier tevens een geschil met je pensioenfonds of uitkeringsinstantie onder.

Wonen: Hiermee verzeker je je voor conflicten over je huur- of koopwoning. Onder meer een geschil rond het huren of aanschaffen van een huis, of over een verbouwing. In de meeste gevallen ben je tevens gedekt voor een meningsverschil met je buren.

Verkeer: voor conflicten die ontstaan waarbij jij als fietser, voetganger of bestuurder van een auto of motor betrokken bent.

Wat heb ik aan een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die er onder zekere polisvoorwaarden voor zorgt dat u juridische bijstand krijgt als u betrokken raakt bij een juridisch probleem. In de praktijk wordt de juridische bijstand verzorgd door advocaten of juristen die in dienst zijn bij de verzekeringsmaatschappij zelf, soms worden de onkosten van een externe advocaat betaald.

Bescherming rechtsbijstandverzekering

Er zijn op hoofdlijnen twee typen rechtsbijstandverzekeringen: de motorrijtuigrechtsbijstandverzekering en de gezinsrechtsbijstandverzekering. De 1ste vorm biedt alleen recht op juridische hulp als u een juridisch probleem heeft in verband met uw Deelname aan het verkeer. Als u niet alleen bescherming heeft bij problemen rond uw auto (of motor), maar ook als u als fietser of voetganger deelneemt aan het verkeer, wordt tevens wel gesproken van een verkeersrechtsbijstandverzekering.

De gezinsrechtsbijstandverzekering kent een dekking die is opgebouwd uit verscheidene door u te kiezen modules. U kunt hiermee dus zelf bepalen hoe beperkt of uitgebreid de bescherming van uw rechtsbijstandverzekering moet zijn. De meest voorkomende modules zijn:

Consument & wonen

Deze module biedt dekking bij (online) kopen die u als consument gedaan heeft. Tevens problemen met uw gas- en licht-, smartphone- of internet-leverancier zijn gedekt. En geschillen heeft over (de aankoop van) uw woning, problemen met uw buurman en eventuele letselschadekwesties vallen tevens binnen de dekking. Houd er wel rekening mee dat een echtscheiding in de regel in de voorwaarden van de polis is uitgesloten.

Inkomen

Problemen om en nabij uw arbeidsovereenkomst (bijvoorbeeld ontslag), pensioen en sociale verzekeringsuitkering worden vergoedt in het kader van deze module. Let op: als u werkt als ZZP-er moet u meestal een aparte verzekering afsluiten.

Wachttermijn

De meeste rechtsbijstandverzekeraars hanteren een wachttermijn van 3 maanden vanaf het vinden van de polis. Dit houdt in dat de rechtsbijstandverzekering geen dekking biedt voor reeds lopende conflicten.

Verschillende typen rechtsbijstandverzekeringen vergelijken voor rechtsbijstandverzekering zzp,rechtsbijstandverzekering-zzp

Een rechtsbijstandsverzekering werkt doorgaans met aparte dekkingen. Bij rechtsbijstandsverzekeringen vergelijken is het interessant te weten welke dekking er gekozen moet worden.

Bij de woondekking worden problemen met de verhuurder van de huis gedekt. Ook problemen met de aankoop van een koophuis krijgt juridische bijstand middels deze rechtsbijstandsverzekering, evenals een geschil met de buren.

Scroll naar boven