Unive Aansprakelijkheidsverzekering

Met een AVP voor particulieren (AVP) dek je je aansprakelijkheid voor schade aan personen (letselschade) en aan zaken. Je hoeft de veroorzaakte schade niet zelf veroorzaakt te hebben. Een gesprongen waterleiding die waterschade heeft veroorzaakt bij de buren, is misschien schade die je niet direct zelf veroorzaakt hebt. Toch ook wordt de gebreken jou volgens de wet wel toegerekend. We spreken in dit situatie over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een AVP?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te betalen bij unive aansprakelijkheidsverzekering is dat jij verantwoordelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan personen of goederen. Als dat het geval is, zijn ook de gevolgschades gedekt.

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je vriendin kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het tennissen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een vader voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet goed verzekerd bent voor zulke gebreken. Een AVP vergoedt de kosten als jij of je familielid per abuis de veroorzaker is van schade aan anderen. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je vrouw als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een AVP biedt bescherming voor schade waar jij of je dochter verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. ernaast ben je gedekt voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, houdt in niet dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent soms ook aansprakelijk voor schade aangericht door je kat. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is ontstaan door een mankement aan je huis. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Uiteindelijk is het welbeschouwd voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U wilt niet te veel verzekerd zijn en ook niet voor elk gevalletje. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is in de regel geen overbodige luxe. U acht de kans in de regel klein, maar u zit waarschijnlijk immers wat prettiger op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die schade aanricht bij de buren voor u financieel geen effecten heeft. Een ongeluk zit helaas in een niet groot hoekje en komt altijd op een moment dat het u niet goed uitkomt, vooral financieel niet.

De onkosten kunnen nogal in enkele stappen oplopen als het wel mis gaat. Met een lage maandprijs maandelijks kunt u dit dreiging al afdekken. Voor zo’n €34 per jaar bent u al goed verzekerd.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

  • De AVP wordt ook wel WA verzekering genoemd
  • De aansprakelijkheidsverzekering uitbetaald letsel gebreken en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte gebreken wordt niet uitbetaald
  • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden vergoed door een WA verzekering

Een WA verzekering is een verzekering die schade die jouw kind(eren) aan een ander persoon of zijn bezittingen aanbrengt. De polis is in de basis bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als klant schade aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een AVP verplicht?

In ons land is het vinden van een WA verzekering niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Ook met huisdieren zit een tegenslag in een niet groot hoekje. De kosten voor het betalen van de veroorzaakte schade kan dan erg hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De kosten die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met bescherming voor het gehele gezin (circa €50 per 12 maanden voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en zeker geen reden om een polis niet af te sluiten. Ook ben je als je g1 aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Wat valt er buiten mijn verzekering?

Buiten de dekking van de AVP valt schade veroorzaakt door:

Vaartuigen, caravans en motorrijtuigen waar je een rij- of vaarbewijs voor nodig hebt en luchtvaartuigen (deze hebben eigen verzekering nodig).

Een uitzondering wordt gemaakt in het situatie van joyriding, mits de veroorzaker minderjarig is en zich met geweld toegang. Heb je als automobilist de sleutel in het slot laten zitten, dan ben je zelf schuldig als iemand er met jouw auto vandoor gaat. Je zult dan je eigen autoverzekering moeten aanspreken omdat je nalatig bent geweest.

Materiële schade aan spullen van iemand die meeverzekerd is op jouw verzekering (je partner of kind bijvoorbeeld). Als je kind jouw dure tablet stuk maakt, zal de aansprakelijkheidsverzekering geen uitbetaling uitbetalen.

Schade door opzet, zoals vernieling, maar tevens schade die je veroorzaakt onder invloed van onder meer drugs of seksueel misbruik. Als het kinderen van onder de 14 jaar betreft, valt gebreken door opzet echter wél onder de AVP-dekking

Groepsaansprakelijkheid: je kunt (mede) aansprakelijk worden gesteld voor schade die door andere personen is veroorzaakt als die gebreken werd toegebracht terwijl je samen met die andere personen in groepsverband optrad. Voorwaarde is wel dat het gedrag van de groep zodanig was dat een weldenkend mens zich normaal gesproken uit de groep had moeten terugtrekken. In dat geval zal de aansprakelijkheidsverzekering niet uitkeren.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere kosten die je maandelijks moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel keus vrijheid in.

Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die betaalt gebreken gedurende bijvoorbeeld sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeraar biedt die optie aan. Als spelende vriendjes of au pairs bij jou thuis iets stuk maken, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar mogelijkerwijs wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

Spullen lenen van een ander of bij iemand begeleiden klussen leidt soms ook tot gebreken. Die is vergoedt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

Let wel op of kinderen automatisch zijn meeverzekerd of dat je ze apart moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeringsmaatschappij.

In enkele stappen overstappen aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor unive aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Scroll naar boven