Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven

Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is doorslaggevend om af te sluiten. Het wordt tevens wel een WA-verzekering genoemd, het betreft namelijk een verzekering geldig voor uw wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee verzekert u zich tegen de financiële effecten van de door u of uw gezinsleden veroorzaakte schade aan derden. Niet alleen uzelf, ook uw partner, kinderen, huisdieren en eventuele logees zijn gedekt als zij onverhoopt schade of letsel aan anderen veroorzaken.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is dat de verzekeringnemer aansprakelijk bent voor de te verhalen schade aan mensen of zaken. Als dat zo is, zijn ook de schades achteraf gedekt.

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een vader voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet goed verzekerd bent voor dit type schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als jij of je vrouw per ongeluk de aanstichter is van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een AVP wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een AVP biedt bescherming voor schade waar jij of jouw kind aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Ook ben je gedekt voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de schade zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook aansprakelijk voor schade aangebracht door je kat. ernaast ben jij aansprakelijk voor gebreken die is ontstaan door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je huis op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeval zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is niet voorgeschreven in ons land, maar wel aan te raden. Als jij of jouw dochter iets doet waarmee gebreken wordt veroorzaakt, kun je over het algemeen aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dat betekent dat de verzekerde opdraait voor de gebreken aan spullen, maar ook voor letselschade. Zeker die letselgebreken kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U wilt niet dubbel verzekerd zijn en tevens niet voor elk klein dingetje. Maar een aansprakelijkheidsverzekering is over het algemeen geen onnodige luxe. U acht de kans meestal klein, maar u zit over het algemeen immers wat ontspannender op de bank als het hard stormt en u weet dat een dakpan die schade aanricht bij de buren voor u financieel geen gevolgen heeft. Een ongeval zit helaas in een nihil hoekje en komt te allen tijde op een moment dat het u niet goed uitkomt, vooral financieel niet.

De kosten kunnen nogal efficiënt oplopen als het wel mis gaat. Met een lage maandprijs maandelijks kunt u dit perikel al afdekken. Voor zo’n €34 per twaalf maanden bent u al goed verzekerd.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

 • Een AVP wordt ook wel AVP genoemd
 • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren uitbetaald letsel schade en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet uitbetaald
 • Zuivere vermogensschade is ook uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die gebreken die jij als verzekeringnemer aan een ander of zijn spullen aanbrengt. De verzekeringspolis is in beginsel bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Als u als verzekeringnemer gebreken toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ruwweg €1.250.000 gedekt per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een WA verzekering verplicht?

In dit land is het aan gaan van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Vooral met kleine kinderen zit een ongeluk in een niet groot hoekje. De kosten voor het betalen van de veroorzaakte gebreken kan dan behoorlijk hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je betaalt voor een AVP met bescherming voor het gehele gezin (bij benadering €50 per jaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en absoluut geen reden om een polis niet aan te gaan. Ook ben je als je geen AVP hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Een WA verzekering betaalt niet:

 • Met opzet veroorzaakte gebreken
 • schade veroorzaakt door motorrijtuigen, luchtvaartuigen of vaartuigen
 • Enkel financiële schade

  Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij een aantal verzekeraars kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen keuzemogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere maandprijs die je elke maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

  Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

  Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die vergoedt gebreken tijdens bijvoorbeeld sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeraar biedt die module aan. Als spelende vriendjes of oppassen bij jou thuis iets stuk maken, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar mogelijkerwijs wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

  Spullen lenen van een ander of bij iemand begeleiden klussen leidt soms ook tot gebreken. Die is vergoedt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

  Let wel op of kinderen automatisch zijn meeverzekerd of dat je ze extra moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeringsmaatschappij.

  Gemakkelijk overstappen aansprakelijkheidsverzekering

  Het klinkt moeilijk om je oude AVP te op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annulatie dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering aan gaan.

Scroll naar boven