Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven

Zakelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dek je jouw aansprakelijkheid voor gebreken aan personen (letselschade) en aan goederen. Je hoeft de aangebrachte gebreken niet zelf gemaakt te hebben. Een kapotte waterleiding die watergebreken veroorzaakt bij de buren, is bijvoorbeeld gebreken die je niet echt zelf veroorzaakt hebt. Tenslotte wordt de schade jou volgens de wet wel toegerekend. We noemen het in dit geval over risicoaansprakelijkheid.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Uitgangspunt voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is dat jij verantwoordelijk bent voor de te vergoeden schade aan mensen of goederen. Als dat het geval is, zijn ook de de daaruit voortvloeiende schades gedekt.

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je dochter kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het tennissen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet goed gedekt bent voor dit type gebreken. Een AVP dekt de kosten van de schade als jij of je gezinslid per abuis de aanstichter is van gebreken aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je zoon als particulier maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor gebreken waar jij of jouw dochter aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. daarnaast ben je verzekerd voor schade aan materiële schade. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, houdt in niet dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent soms tevens aansprakelijk voor gebreken aangericht door je kat. Ook ben jij verantwoordelijk voor gebreken die is voorzaakt door een mankement aan je huis. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen lopende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de onkosten als jij of je familie per tegenslag de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een schade veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u verantwoordelijk voor deze gebreken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de schade die hieruit volgt zelf betalen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor gedekt en zal uw verzekering de kosten om de gebreken te dekken betalen. Het is niet voorgeschreven om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel wel zo slim zijn. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat u de gebreken zelf veroorzaakt heeft. Een kapotte waterleiding bij de buren, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buren. Het kan verkeren. Tevens hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering aan gaan?

U kunt bij de verzekeraar kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt afsluiten. Dit ligt in de regel tussen de €500.000 en €2.500.000 per geval. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Op welk moment je iets doet dat schade veroorzaakt, ben je er volgens de wet aanspreekbaar voor. Dat betekent dat je de kosten van de gebreken moet betalen. Andermans eigendommen kunnen zijn beschadigd, maar je kunt tevens iemand ongewild verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan is de ouder verantwoordelijk voor de gebreken die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de gebreken met eigen middelen betalen. Een kleine gebreken is meestal niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of invalide raakt? Dan loopt de schade al snel op.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

  • Een WA verzekering wordt ook wel WA verzekering genoemd
  • De AVP vergoed letsel gebreken en zaakschade
  • Opzettelijke gebreken is niet verzekerd
  • Alleen financiële gebreken uit zaken of letsel worden uitbetaald door de aansprakelijkheidsverzekering

Een WA verzekering is een verzekering die schade die jouw kind(eren) aan een ander of zijn spullen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als verzekeringnemer gebreken toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot rondom €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een WA verzekering verplicht?

In ons land is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Vooral met kinderen zit een tegenslag in een klein hoekje. De onkosten voor het vergoeden van de schade kan dan enorm hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je betaalt voor een WA verzekering met gezinsdekking (circa €50 per 12 maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief niet hoog en absoluut geen reden om een polis niet af te sluiten. ernaast ben je als je géén AVP hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij enkele heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere kosten die je maandelijks moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuzemogelijkheid vrijheid in.

Waarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af?

De meeste Nederlanders hebben al een aansprakelijkheidsverzekering voor privésituaties. Alleen vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geen gebreken die je als bedrijf veroorzaakt. Zo’n gebreken kan flink in de papieren lopen, dus is het goed een AVB te hebben. Heb je dit niet? Dan loop je het perikel dat je zo’n hoge claim niet zelf kunt betalen. Zeker als kleine zelfstandige kan dit een probleem zijn, waar je liever niet mee te maken krijgt.

Simpel overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Het klinkt moeilijk om je oude AVP te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is zo geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Scroll naar boven