Aansprakelijkheidsverzekering Afsluiten

Zzp Aansprakelijkheidsverzekering

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan tenslotte slim zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeraar je het goedkopere kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het voordeligste is? In dit artikel vindt je alle informatie die je benodigd voorafgaand je begint met zzp aansprakelijkheidsverzekering, en voordat je er één gaat afsluiten.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te keren bij zzp aansprakelijkheidsverzekering is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden gebreken aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn tevens de gevolgschades gedekt.

Een tegenslag zit in een niet groot hoekje. Je vrouw kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een vader voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor dit type gebreken. Een WA verzekering vergoedt de kosten als jij of je gezinslid per abuis de veroorzaker is van gebreken aan anderen. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je gezinslid als privé-persoon maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt dekking voor gebreken waar jij of je vriendin aansprakelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. Hiernaast ben je verzekerd voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent soms ook verantwoordelijk voor gebreken aangebracht door je kat. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan je woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van je huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeval een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering geldt voor gebreken waar je volgens de wet verantwoordelijk voor bent. Hiermee wordt bedoeld: gebreken door onzorgvuldig handelen. schade door opzet en schade door een groep vallen niet onder de dekking. Veroorzaak je schade aan je eigen spullen of die van andere gezinsleden? ook dit valt niet onder de dekking.

Je kunt deze verzekering voor jezelf afsluiten, maar ook voor een ander, zoals je partner en je kinderen. Kinderen moeten minderjarig zijn – in dit geval onder de 21 – en inwonend. Studerende kinderen mogen, tevens als ze uitwonend zijn, worden meeverzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Maar voor enkele euro per maand kun je jezelf of een dierbare verzekeren tot een bedrag van maximaal 2,5 miljoen euro. Vergelijk nu!{

Waarom een AVP?

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren sluit je af om je te beschermen voor schades waar je volgens de wet aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan andere mensen of de spullen van anderen. Denk aan de laptop van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die struikelt over een laaghangend touw in je woning en zijn enkel breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt niet alleen de schade die jij hebt gemaakt, tevens die van onder andere je kinderen. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van €1.000.000.

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren bedisplay je naast je eigen banksaldo, maar ook die van de persoon die je onverhoopt gebreken toebrengt. Wij begeleiden bij het kiezen van de beste AVP voor jou.

Uw aansprakelijkheidsverzekering gedekt u tegen schade aan derden waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen gebreken aan anderen

 • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt tevens wel AVP genoemd
 • Een WA verzekering uitbetaald letsel gebreken en zaakschade
 • Opzettelijke schade is niet verzekerd
 • Financiële gebreken die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselgebreken wordt niet vergoed

Een AVP is een verzekering die schade die iemand aan een ander of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekering is in de basis bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als consument schade aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot om en nabij €1.250.000 gedekt per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een aansprakelijkheidsverzekering particulieren verplicht?

In dit land is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dit te doen. Met name met huisdieren zit een tegenslag in een nihil hoekje. De kosten voor het betalen van de veroorzaakte gebreken kan dan enorm hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de basis zorgverzekering en de autoverzekering, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering met dekking voor het gehele gezin (ongeveer €50 per 12 maanden voor een te verzekeren bedrag van €1,25 miljoen of meer) is relatief laag en sowieso geen reden om een verzekeringspolos niet af te sluiten. Ook ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor gebreken aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En bovendien is ook het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt niet:

 • Met opzet veroorzaakte gebreken
 • schade veroorzaakt door motorrijtuigen, luchtvaartuigen of vaartuigen
 • schade aan gehuurde of geleasede zaken

  Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

  Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent tevens een hogere kosten die je elke maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuzemogelijkheid vrijheid in.

  Vergelijk immer de kosten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

  Er zijn dus wel een groot aantal factoren die cruciaal zullen zijn op de hoogte van de premie en kan de premie daarom ook anders uitvallen bij diverse verzekeraars. Een vergelijking loont behalve op het gebied van de premies tevens nog op het gebied van de dekking. Een lage premie met een dekkingsbedrag per situatie dat aan de lage kant ligt, zal wel irritant consequenties met zich meebrengen wanneer er schadeclaims worden ingediend. Ook het eigen risico van dit type verzekering is geen factor die je niet over het hoofd moet zien bij het vergelijken. Per situatie kan dat aardig oplopen en bekijk je dus te allen tijde de optie om het eigen risico af te aanschaffen. Dat houdt in gewoonlijk een hoger premiebedrag, maar ben je er tevens verzekerd van dat er in geen geval bijkomende onkosten zullen zijn in situatie van een claim.

  Bekijk bij dezelfde verzekeringsmaatschappij ook de beslissing om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Dat komt zeker van te pas in gevallen waarbij er schadeclaims ingediend zullen worden en is een combinatie van beide verzekeringen (rechts- en bedrijfsaansprakelijkheid) de meest doorsnee methode om in alle gevallen op steun te mogen rekenen.

  Eenvoudig overstappen aansprakelijkheidsverzekering particulieren

  Het klinkt moeilijk om je oude AVP te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor zzp aansprakelijkheidsverzekering aan gaan.

Scroll naar boven